Vasi Kalóz

Kalózmozgalom Vas megyében is: Szabad fájlcserét! A kulturális termékek nem-kereskedelmi célú terjesztésének legalizálását! A digitális privát szféra védelmét! A szerzői jogok reformját!

Friss topikok

HTML

Nem csupán virtuális közösség a kalózmozgalom

2010.01.01. 17:25 | Vasi Kalóz | Szólj hozzá!

Aki meg tudja szólítani az internetező fiatalokat értelmes, valóban őket foglalkoztató témákkal, az meg tudja szerezni ennek az egyébként politikailag inaktív rétegnek a támogatását. A kalóz mozgalom sikere annak tudható be, hogy találtak egy valós problémát, amely megoldásra vár, ez pedig az internetes létezéshez kapcsolódó jogok világa.

Az internetes letöltések, fájlcserék nem attól léteznek, hogy a svéd Kalózpárt, vagy más nyugati kalóz szervezetek ezt a zászlajukra tűzték, hanem egy már létező jelenségre szeretnének mindenki számára megnyugtató választ adni. A fiatalok, akiket ez a probléma közvetlenül érint nem hülyék, tudják, hogy az ő életüket közvetlenül befolyásoló kérdésekről van szó (a fenti témákhoz még számos más kérdéskör, így az internetes privátszféra védelme is kapcsolódott), és a kérdések megoldására hajlandók egymással szövetkezni.

A netvilágtól idegenkedők hamis közösségeknek, álközösségeknek tekintik a virtuális közösségeket. Azt mondják és azt is hiszik, ha gyermekeik magányosan ülnek a számítógép előtt, szociális kapcsolataik pedig leépültek. Nem is sejtik, hogy valószínűleg lányaik és fiaik sokkal több emberrel kerülnek kapcsolatba, mint ők valaha is. Nem is sejtik, hogy a chaten, a közösségi oldalakon, a fórumokon, a bogoldalakon élő kapcsolatban vannak akár a világ másik pontján élő emberekkel is, akikkel szoros barátságok is kialakulhatnak. Nem is sejtik, hogy a netező fiatalok sokkal több sorsot ismerhetnek meg, mintha csupán szűk környezetükben élőkkel ismerkednének.

A kalózok ezekre a szoros és létező virtuális kapcsolati hálókra alapozva vitték sikerre mozgalmukat. Svédországban a legdinamikusabban növekvő párt a Kalózpárt. Naponta lépnek fiatalok tucatjai be a szervezetbe, mely amellett, hogy intenzíven van jelen a virtuális térben, a fizikai térben is jelen van: programokat, beszélgetéseket hoz létre, igazi közösséggé fejleszti azokat a fiatalokat és idősebbeket, kiket témáik megérintenek. 

Akik azt mondják, hogy a kalózprogramok csupán fantomközösségek céljait valósítják meg, vagy azt hogy fantomközösségek érdekében lépnek fel, nem tudják, hogy miről beszélnek!

Magyarországon még nem annyira erős a mozgalom, mint nyugaton, de már vannak fórumai itthon is (Vas megyében pl. a Vasi Kalóz) és minél többen "születnek bele" az Internet világába, annál erősebb lesz...

Címkék: közösség politika kalózpárt vasi kalóz

A bejegyzés trackback címe:

https://vasikaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr261637447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása