Vasi Kalóz

Kalózmozgalom Vas megyében is: Szabad fájlcserét! A kulturális termékek nem-kereskedelmi célú terjesztésének legalizálását! A digitális privát szféra védelmét! A szerzői jogok reformját!

Friss topikok

HTML

Árt, vagy használ a zenészeknek az ingyenes letöltés?

2010.01.09. 15:58 | Vasi Kalóz | Szólj hozzá!

Sokáig fognak azon vitatkozni még a jogtudósok, a különböző lobbi csoportok, a szerzők stb., hogy a különböző hordozók másolásait, illetve a letöltéseket hogyan kéne, vagy nem kéne kordában tartani. Hogy mit, hogyan és milyen körülmények között szabad engedélyezni, vagy büntetni. Hogy mennyire erkölcsös a letöltés és a másolás, illetve hogy ez hogyan érinti az alkotókat.

Egy biztos, másolás van és lesz, hiába is tiltja jelen pillanatban a törvény. A kérdés, hogy az alkotók tudnak-e alkalmazkodni a kialakult helyzethez. A zeneiparban úgy tűnik, hogy vannak előadók, akik felismerték, hogy a másolás és letöltés lehet hasznos is a számukra. Olyan zenekarok, mint a Kaukázus, vagy az Anima Sound System már régóta maguk teszik fel albumaikat a netre, hiszen a cd eladásokból származó jövedelemnek csupán kis része landol az ő zsebükben, míg a többit a kiadók teszik el. Persze, az albumok elkészítésével és legyártásával a lemezkiadóknak vannak költségei, de a letöltések ellen úgy veszik fel a harcot, hogy a szerzők jogaival érvelnek, miközben a szerzők közül egyre többen jönnek rá, hogy elesnek ugyan a lemezeladásból származó bevételtől ugyan, ám így sokkal többen ismerik meg alkotásaikat, és sokkal többen járnak el koncertjeikre.

Tulajdonképpen a zenészeknek nincs mitől tartaniuk, hisz pályájukat segíti inkább a másolás, mint hátráltatná. Érdekes módon azok a fiatalok, akik nem hajlandók pénzt fizetni az albumokért, örömmel perkálnak le 1.500-3.000 stb. forintot, ha kedvenc csapatuk élőkoncertjére mehetnek el bulizni. A letöltés tehát nem öli meg a zeneipart, hanem másfajta módon, de segíti a felvirágoztatását.

Címkék: zene cd letöltés koncert album másolás anima sound system kaukázus

A bejegyzés trackback címe:

https://vasikaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr981659226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása