Vasi Kalóz

Kalózmozgalom Vas megyében is: Szabad fájlcserét! A kulturális termékek nem-kereskedelmi célú terjesztésének legalizálását! A digitális privát szféra védelmét! A szerzői jogok reformját!

Friss topikok

HTML

Mozijegyet vegyél, vagy töltsd le a filmeket?

2010.01.17. 11:23 | Vasi Kalóz | Szólj hozzá!

A vagy vagy kérdésekre sohasem születik jó válasz. Sokan mégis a mozizást és a filmletöltést szembeállítják egymással.

Ha engem kérdeztek azt mondom irány a mozi! Sokkal jobban szeretem óriási vásznon nézni a filmeket, jó minőségben, sokakkal együtt. A mozi közösségi élményt teremt. Mennyivel másabb nézni egy vígjátékot több tucat, vagy akár több száz emberrel együtt, mint otthon egyedül! Óriási különbség. Ráadásul a sötét mozi teremben a külvilág teljesen kívül reked. Nem lehet megállítani a filmet, mert csörög a mobil, mert éhes leszek, vagy mert eszembe jut bármi más: tökéletesen a filmre lehet koncentrálni.

A filmtörténet az egyetemes emberi kultúra részét alkotja. Egy régi, klasszikus, sokszor hivatkozott filmet nem ismerni olyan, mint nem olvasni a szépirodalom meghatározó műveit. A mozik pedig elsősorban az aktuális filmeket vetítik, és a filmklubok által vetített művek száma is korlátozott. Nem értem, miért lenne tilos egy régi, másként nem beszerezhető klasszikust megosztani, vagy letölteni.

De ez nem csak a régi filmekre igaz. Hazánkba a legyártott filmeknek csupán töredéke kerül forgalmazásba. Elsősorban a hollywoodi filmek, meg egy-két európai, ritkábban kelet-ázsiaiak. Pedig készítenek filmeket Dél-Amerikában, Afrikában, Ausztráliában és Ázsia kevésbé népszerű országaiban. India filmgyárai sokkal több filmet hoznak létre, mint amire Hollywood képes. De még az igazán izgalmas amerikai független filmek sem jutnak el hozzánk sok esetben. Ahogy, hogy tájékozottak legyünk, nyitottak más kultúrák felé, érdemes ismernünk gondolataikat. Ehhez jó eszköz az adott nemzet filmjeit megismerni. Itt is segít a fájlcsere.

Mentsük meg a mozikat, hozzunk létre filmklubokat a legkisebb településeken is. De aki olyan faluban él, ahol erre nincs lehetőség, azzal szemben igazságos, hogy elzárjuk előtte a szórakozás és a kulturálódás lehetőségét, amikor a technika lehetővé teszi, hogy a nagyobb városoktól távol eső vidékeken is meg lehessen nézni az igazán fontos filmeket?

A letöltés ne váljon kizárólagossá. Havonta többször is menjünk moziba, ha tudunk, de miért akarják a tájékozottságnak még a lehetőségét is elvenni!?

Címkék: közösség film mozi letöltés fájlcsere hollywood

A bejegyzés trackback címe:

https://vasikaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr161678818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása